Assalamualaikum
Sebenarnya kalau kita guna apa-apa barang pun, tanpa ilmu kita bukan sahaja tak dapat manfaat dari barang tersebut, malah mungkin akan menghancussskan dan merosakkannya.
Tambahan pula barang tu yang baru diperkenalkan dalam dunia dapur kita, iaitu barang silikon. Seperti yang ummi dah cerita sebelum ni, penggunaan barang silikon dapur di negara kita masih belum meluas. Mungkin juga disebabkan kita belum tahu dan belum yakin dengan hakikat betapa bestnya dunia masak-memasak dan mem-baking menggunakan barang terbaru di pasaran ni.
Haha..sorry ber'falsampah' pulak.
Kena tahu juga tips2 dan cara nak guna barang silikon dapur ni.
Ok, ini maklumat dan info yang sempat ummi google dari blog kengkawan. Jangan risau, ummi tak copy/paste gitu aje,. Ummi link kan sekali blog nye.
Cara Menggunakan Silicone Bakeware: [Tips dari TopsyTurvyMum] http://sue-hasue.blogspot.jp/2011/04/pertama-kali-menggunakan-acuan-silikon.html
1. Cuci bersih2 sebelum guna, rendam dengan air suam dulu pastu basuh guna sponge dengan sabun. Sponge lembut jgn guna yang keras. Setiap kali nak guna pun cuci dulu sebab dia senang perangkap habuk.
2. Sapu jugak dengan minyak atau marjerin atau butter walaupun manufacturer kata tak payah. Jangan ambik risiko.
3. Ada yang komplen shape dia lari . Memang la sebab dia lembik. Cara untuk mengatasinya, letak silicone baking pan tu atas flat metal baking tray dulu. Lepas tu baru isi cake batter. Angkat flat metal baking tray tu sekali masuk dalam oven.
4. Kalau untuk cupcake, muffin atau yang ada character mould tu, silalah kurangkan suhu oven 20C dari suhu dalam resepi. Sebab dia cepat masak.
5. Cara senang nak keluarkan, terbalikkan dulu kemudian twist sket2 sambil tekan bahagian tengah.
6. Boleh juga jadi acuan agar2 atau aiskrim sebab boleh simpan dalam fridge dan freezer juga. Suhu yang dibenarkan boleh check kat silicone yang korang beli tu. Biasanya antara -40F hingga 500F.
1. Cuci bersih2 sebelum guna, rendam dengan air suam dulu pastu basuh guna sponge dengan sabun. Sponge lembut jgn guna yang keras. Setiap kali nak guna pun cuci dulu sebab dia senang perangkap habuk.
2. Sapu jugak dengan minyak atau marjerin atau butter walaupun manufacturer kata tak payah. Jangan ambik risiko.
3. Ada yang komplen shape dia lari . Memang la sebab dia lembik. Cara untuk mengatasinya, letak silicone baking pan tu atas flat metal baking tray dulu. Lepas tu baru isi cake batter. Angkat flat metal baking tray tu sekali masuk dalam oven.
4. Kalau untuk cupcake, muffin atau yang ada character mould tu, silalah kurangkan suhu oven 20C dari suhu dalam resepi. Sebab dia cepat masak.
5. Cara senang nak keluarkan, terbalikkan dulu kemudian twist sket2 sambil tekan bahagian tengah.
6. Boleh juga jadi acuan agar2 atau aiskrim sebab boleh simpan dalam fridge dan freezer juga. Suhu yang dibenarkan boleh check kat silicone yang korang beli tu. Biasanya antara -40F hingga 500F.
Ok..harap tipis2 ni dapat membantu sedikit sebanyak..
Jika berminat nak mendapatkan acuan silikon ni boleh dapatkan di sini:
No comments:
Post a Comment